Afgelopen weekend heb ik voor het eerst meegedaan aan een 3 daagse workshop schilderen, georganiseerd door Pauline Bakker, Ted Groot en Ruud Volkers. De workshop vond plaats in de Belgische Ardennen in het illustere plaatsje Marcourt. Ik kon gelukkig met iemand meerijden en wij kwamen donderdagmiddag al aan. Ik was meteen verliefd op de entourage; een spookachtig Pipi Langkoushuis in een bijna uitgestorven gehucht omringd door bergweiden en bossen. Helemaal leuk! Pauline. Ted en Ruud waren al sinds woensdag bezig geweest om met de juiste meubels en attributen een heerlijk sfeertje in het huis te krijgen. En het resultaat was verbluffend. Er was een bruin café, een filmzaaltje en een prachtig mooie eetkamer. Om de sfeer van het huis optimaal tot zijn recht te laten komen hadden de drie ‘lekkere lieverds’ een aantal platenspelers geïnstalleerd die het huis vulden met de zwoele jazz klanken van Ella Fitzgerald, Billie Holiday en Frank Sinatra. Heerlijk!
Ik ben via Paulien Bakker aan deze workshop gekomen. Op maandag volg ik bij haar schildersles en zij had ook de artistieke leiding van het weekend. De catering werd door de mannen gedaan. En geloof me, ik heb drie dagen heerlijk gegeten.
De eerste dag zijn we langs de Ourthe gaan zitten om daar het landschap te schilderen. Ik had besloten om de kerk als onderwerp te nemen maar kwam er al snel achter dat dit niet mijn ding was. Dus besloot ik ter plekke maar om wat te gaan experimenteren. Uiteindelijk is er dus iets heel anders uitgekomen. Maar wel iets waarmee ik, dankzij de aanwijzingen van Pauline, mijn artistieke grenzen heb weten te verleggen dus het voelde wel goed aan. Tussen de middag kwamen Ted en Ruud met het bamboebarretje langs om ons van een heerlijke lunch te voorzien. Onnodig te zeggen dat we ons dat goed lieten smaken! Aan het einde van de dag, toen we weer bij ons Pipi Langkoushuis waren aangekomen, hebben we alle werken in de tuin op een rij gezet en onder het genot van een hapje en een wijntje besproken. Ik vind dat altijd een van de hoogtepunten van de dag.
’s Avonds konden we na het eten nog een film kijken of gewoon even lekker teuten in de bar met een pindaatje en wat alcoholische versnaperingen (rara waar ik te vinden was; de filmzaal of in het barretje LOL).
Dag twee stond in het teken van berglandschappen. We stonden op een weiland omringd door sublieme bergweide en bossen. Het was wederom weer een prachtige dag dus we hebben genoten van de buitenlucht. Ik besloot nu om het realistisch te houden en te experimenteren met diepte. En ik moet zeggen, ik ben tevreden met het resultaat.
De laatste dag hebben we aan portretschilderen gedaan. Eerst hebben we ‘geoefend’ door elkaar na te tekenen en ’s middags had Pauline twee modellen geregeld, waaronder de plaatselijke bakker die het poseren zo leuk vond dat hij spontaan drie taarten kwam brengen. Onwijs leuk allemaal.
Het was dus echt een superweekend. Het leuke is dat je met een groep redelijk onbekende mensen op pad gaat en er gaandeweg een band ontstaat. Ik ben onder de indruk van de moeite die Pauline, Ted en Ruud hebben gedaan om het weekend te laten slagen en het ons naar de zin te maken. En ik heb er zelfs twee nieuwe Catanvrienden aan over gehouden! Al met al dus zeker voor herhaling vatbaar.
 

Meer informatie over een workshop schilderen in de Ardennen: www.paulinebakker.nl

Meer foto's van de workshop: http://www.mijnalbum.nl/Album=SDN3EYWQ

Reageer op dit bericht